#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 10 de juny del 2012

Una emulsió que fa aigües.

No és la primera vegada que experimentem amb les emulsions, forçant la barreja de dos elements immiscibles. Avui ho hem fet amb oli i aigua de colors, he pensat que així els seria més fàcil observar els elements per separat, la posterior solució i, finalment, la separació dels dos elements.

 Oli. Nosaltres hem fet servir oli d'ametlles (medi de dispersió).

 
 Aigua tenyida (fase dispersa).

Oli i aigua. Junts però no barrejats.

Provant d'emulsionar, remenant.

Després de remenar-ho una mica l'aspecte que adquireix és aquest: l'aigua i l'oli segueixen separats però l'aigua s'ha dispersat lleugerament.

Amb l'ajuda d'una batedora es barreja perfectament i adquireix l'aspecte d'un sol líquid. Però només és l'aspecte: segueixen essent elements diferents.

Emulsió. El nom de col·loide fa referència a una de les propietats de l'element: la tendència a agrupar-se (o formar coàguls).

... amb l'ajuda d'un comptagotes fem dibuixos (la taula està protegida amb film transparent).

Un sol.

Colors i  formes.

Abocar.

Els dos líquids comencen a separar-se.

L'element que hi ha en major proporció és l'oli, això ha donat a la barreja una viscositat que permet fer-hi dibuixos i deixar-hi el rastre.

Espirals col·loidals.

Amb ambdues mans.

Cada vegada els elements estan més segregats.

Apliquem un paper sobre la solució.

L'aixequem.

I ho deixem assecar.

I així obtenim un paper que fa aigües. El paper serà un xic oliós, però bonic.

Extreure informació i relacionar-la amb els coneixements ja adquirits és la base del constructivisme. Emprar diferents materials repetint processos, utilitzar els mateixos materials però amb diferents processos i tècniques són elements que faciliten la tasca d'anàlisi i de recopilació d'informació, ajudant a crear connexions i relacions entre les vivències.

Juny del 2012. Quatre anys i mig.

1 comentari:

Digues la teva!