#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 11 de gener del 2015

· fang · color i olor


El que avui us vull explicar és un procés de joc, d'exploració i d'expressió obert, senzill i lleuger com l'aire. D'un matí de diumenge en què vam començar a barrejar-ho tot i vam viure un procés plàstic d'una bellesa incomparable.

Feia temps que teníem un bloc de fang guardat, i s'havia quedat un xic sec. El vam esmicolar i el vaig posar en remull durant un parell d'hores a per a que es rehidratés. Un cop vam tenir el fang hidratat, el procés creatiu va explosionar. Els nens van demanar-me per a afegir pintura al fang, jo els vaig suggerir d'afegir-hi (a més) un xic d'espígol que teníem en un gerret. En afegir diferents colors a l'argila blanca, aquesta es anar tenyint lleugerament. En afegir l'espígol el fang, l'aire i les mans es van anar impregnant d'un suau aroma que evocava l'estiu. D'aquesta manera, el fang, que sempre és una festa per a les mans i els braços, es va tornar també una festa per als ulls i per al nas.


















Aquest passat juliol, a les jornades de Rosa Sensat, la Montserrat Nicolàs ens va fer un petit-gran regal: ens va explicar la millor manera de guardar el fang. Aquesta manera, a més, forma part del procés d'explorar i crear amb ell. Es tracta d'esmicolar-lo petit, fer-ne boletes i anar-lo humitejant de tant en tant (es pot fer amb un vaporitzador d'aigua). Si el guardem amb un drap humit, encara conserva millor l'humitat. Nosaltres el posem dins la nevera. D'aquesta manera se'ns conserva sempre de meravella!



Més enllà de la bellesa que es destil·la d'aquest el procés, us vull explicar per què crec que és tan important el que va passar aquell matí de diumenge. Pot semblar que només vam potinejar, que només ho vam barrejar tot, que només vam fer pastetes. Però no és només això. Barrejar. Crear. Alterar. Trencar la norma. Totes aquestes accions són implícites en el procés que vam experimentar. Tot procés creatiu crea coneixement, ja que es vincula amb les experiències passades. Afegint-hi un factor nou, sense saber-ho ens replantegem el procés i tot el que li és inherent, i ho fem des de la base. Així doncs, remeneu, combineu. Trenqueu la norma. Impulseu la creativitat.

Octubre del 2014. Sis anys, gairebé set.

Si us ha agradat aquesta entrada, segur que també us agrada...







11 comentaris:

  1. Un experiencia preciosa!.
    Creo que el trabajo con el barro nos conecta con algo de nuestro yo más primitivo, nos libera de prejuicios e implosiona la creatividad. Es una materia básica con la que se pueden tener experiencias increíbles y mezclarla de esa manera tan primaria con colores y lavanda es genial. Las fotos destilan disfrute. Felicidades por ese espíritu inquieto que tenéis.
    Un besazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. La verdad es que el barro tiene algo primitivo, maravilloso y generoso. El tiempo se desliza entre los dedos mientras lo manipulamos. Lo mezclamos todo, literalmente, y nos lo pasamos en grande. Supongo que lo llevamos escrito en los genes...
      Besazos inquietos!

      Elimina
  2. Tela marinera! Us ho devíeu passar bomba! Si el fang en sí ja és una experiència fascinant, barrejant-hi pintura i espígol ho fa totalment nou.
    Comparteixo amb tu això de que alterant les condicions o els elements, l'experiència esdevé nova i et porta a troballes fantàstiques.
    Em quedo amb la recomanació final de l'entrada ja que m'encanta i sempre que podem, intentem seguir-la: "Remeneu, combineu. Trenqueu la norma. Impulseu la creativitat".
    Molts petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens ho vam passar en gran i vam aconseguir convertir l'experiència en una festa per als sentits. Obrir-nos a la incertesa, partint del bagatge individual, dels propis coneixements.
      Feliç de saber que no estic sola trencant la norma.
      Petons a grapats!

      Elimina
  3. ¡Bonita mañana de domingo! Me encantan las fotos, son muy inspiradoras, y más bien provocadoras, porque lo único que me apetece ahora mismo es tener la sensación de apretujar arcilla entre los dedos. Preciosa una mesa llena de botes de pintura, manchas, barro, herramientas y manos bien sucias.
    Totalmente de acuerdo con tu reflexión final. :)

    Posdata: ¿puede que esta sea la primera vez que te comento? Soy un poco un despiste andante. Por si acaso lo es, tengo que decirte que me encanta tu blog. Soy muy fan de The Artful Parent, y te encontré a través de las Rocking Art Moms. Y aquí me quedo.
    Un placer leerte :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Me gusta que te guste, y me gusta que comentes! Creo que sí que es la primera vez que nos cruzamos, y espero que no sea la última! Encantada de conocerte, y más sabiendo que has llegado a través de The Artful Parent, uno de los blogs que me inspiraron a adentrarme en esta aventura hace algo más de tres años!

      La verdad es que siempre trato y procuro que las propuestas que hago a mis hijos sean un poco más que invitaciones: ¡sean puras provocaciones! Creo que de momento lo voy consiguiendo... a ver qué a medida que vayan creciendo...
      ¡Un abrazo!

      Elimina
  4. Àngela,
    feia setmanes que no podia passar per aqui i em trobo una meravella d'experiència sensorial, sou una família molt creativa ;)
    Em sap greu no poder passar sovint, però amb l'arribada del 2015 espero fer-ho pels meus blogs preferits ;)
    Petonets
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Carme!
      Quina alegria tornar a tenir-te per aquí, quina il·lusió!
      Com pots veure, anem fent. Sense pressa però sense pausa, així que no t'amoïnis, de moment, seguirem aquí.
      Feliç de saber que el nostre festival sensorial t'ha resultat nutritiu.
      Petons de colors, tactes i olors!

      Elimina
  5. Ualaaaaaaaa.....en agrada oferir al Luca i a la Martina espais d’experimentació, de fer i desfer, de descoberta, de creació ..... i aquest procés de joc és ideal. A més a més tots dos encara no han experimentat amb fang!! Una forta abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'agrada que us agradi... és un procés meravellós i obert, amable i generós... estic segura que si us animeu a provar-lo... repetireu! Ja m'explicareu!
      Petons!

      Elimina

Digues la teva!