#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dissabte, 24 de març del 2012

El descobriment de l'art del dibuix.

 

Aquesta preciosa obra data de l'any 1791, és obra del pintor flamenc Joseph-Benoît Suvée, i s'exposa al Groeningemuseum de Bruges. És coneguda sota diferents nomenclatures i traduccions, entre elles: "Butades (o Dibutades) o el descobriment de l'art del dibuix", i ens explica una història d'amor: la filla del ceramista Butades de Sició s'enamorà d'un jove. El jove havia de deixar la ciutat, i la nit anterior a la seva marxa, la filla del ceramista resseguí sobre la paret amb un tros de carbó el perfil de l'ombra del seu estimat. Conten, també, que després, el pare reomplí amb argila el perfil, creant un bust a partir de l'ombra. És doncs, l'orígen del dibuix, però també de l'escultura.

Com a petit homenatge a aquesta obra, que em va fascinar profundament en contemplar-la, hem jugat a dibuixar ombres i perfils, i és d'obligada menció el gag dels Simpsons "Siete de la tarde del viernes, madre: hora de la silueta semanal". Hem observat l'obra de Suvée i també la de Joseph Wright, les hem comparat, n'hem parlat... i a la seva manera les han interpretat i reproduït. Aquest és el resultat:

Primer han buscat un objecte per resseguir, però els costava molt coordinar-se per a poder resseguir la forma, així que no han tardat gaire en cansar-se'n.

  
Primer la Llum ha posat per al seu germà. Els resulta inevitable girar-se per a veure què fa l'altre. En Biel ha resseguit la silueta de la Llum i en acabar li ha dibuixat les faccions.

Després en Biel ha posat per a la Llum.

I també ella li ha dibuixat els ulls, el nas i la boca.

Després han volgut pintar-les.

En Biel projectant la seva ombra sobre la seva silueta.

La Llum s'ha volgut pintar els ulls de color verd.

En Biel ha optat per fer-se més ulls i pintar-se com un monstre. S'esforça per agafar bé la cera, poc a poc i a mesura que ho va fent, va guanyant força en els dits i cada vegada l'agafa millor i durant més estona.

Un monstre amb molts braços!

I la Llum s'ha volgut dibuixar un gos al vestit. Un gos amb les urpes ben llargues!

Així llueixen les seves siluetes.

I qui ho sap, potser més endavant ens decidim a provar la segona part de l'experiència.

Març del 2012. Quatre anys.
Entrada apadrinada per l'Eva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!