#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dijous, 13 de setembre del 2012

Els bàsics.

Com diu una bona amiga: l'any comença al gener i altre cop al setembre. I és ben cert, si més no, tots els que d'una manera o d'una altra estem lligats amb el món educatiu (com a família, com a alumnes, com a professionals o com a tot plegat) tenim aquesta sensació. Comença el curs, amb il·lusió de retrobar als amics, amb l'emoció de conèixer gent nova, amb certa enyorança de les vacances i les hores on tot es pot fer.

I com no, nosaltres els imaginàires també ens preparem per a la tornada a la rutina. I en aquesta rutina hi entren el que jo anomeno "Els bàsics". El que no pot faltar a casa. L'altre dia, la Meritxell em va preguntar per els materials. I cert és que vaig publicar una entrada sobre com ens organitzem però tenia pendent fer-ne una sobre els materials que (més) utilitzem i on els trobem. Vull deixar molt clar d'entrada que no cobro de cap d'aquestes marques ni empreses, així que no pretenc fer-ne publicitat. Simplement, us presento els meus bàsics.

Primer de tot, us animo a que us poseu un pressupost. Els materials no són barats, i a vegades ho volem abarcar tot així que cal tenir present quant podem-volem invertir, i com que és orientatiu si mai necessitem  més (o volem  fer un extra) estem en tot el nostre dret... però primer ens haurem plantejat si realment és una despesa necessària. En el nostre cas el pressupost és d'uns 20€ al mes. Com podeu veure, no és molt, però per nosaltres és suficient.  

I ara us vull presentar ja els meus indispensables. Allò que sempre tinc a casa. Són materials senzills, sovint reciclats, i força versàtils. Es poden dividir en tres grans categories: materials, ingredients i finalment estris i eines.

Materials:

Els trobareu a qualsevol secció de papereria (més o menys especialitzada).

Pintura témpera: la tinc guardada, però ells hi poden accedir. Solem comprar pots grossos.


 
Fang: un cop obert el guardem a la nevera. Si s'asseca es pot rehidratar (és molt agraït).


Plastilina (casolana o industrial): la casolana és molt agradable al tacte i no embruta tant com la industrial. Aquesta última és molt duradora.


Ceres manley: s'escampen bé amb els dits, es difuminen, es barregen.


Washi tape: el trobareu a qualsevol botiga d'scrapbook. S'estripa amb els dits i és estampat o de colors.

Cola blanca. La reina dels poti-potis. La fem servir per a tot: varnissar, fer pastetes, masses, deixar-la assecar i manipular-la... ah, fins i tot serveix per enganxar!

Ingredients:

Els  trobareu al supermercat.

 
Farina de blat: la més barata que trobeu, normalment de marca blanca. Serveix per a fer massa núvol, plastilina i pintura casolana. I també (i no menys important) galetes i pastissos (però per a aquests últims us recomano que en feu servir una de qualitat).


Colorant alimentari: serveix per a tenyir masses, però dil·luït és magnífic per a pintar.

Estris i eines:

Cada cosa al seu lloc, si pot ser reciclat. Per a mi és molt important que els contenidors siguin transparents o com a mínim translúcids: permeten mesurar, comparar. I els estris i eines si poden ser metàl·lics o de fusta, millor: el tacte és més agradable.

Caixa grossa de plàstic: moderadora del caos. Per a propostes que embruten i com a contenidor. Jo utilitzo una d'aquelles que s'utilitzen per a guardar coses sota el llit, és grossa i en un moment donat es pot retirar. En qualsevol basar en trobareu.

Comptagotes i xeringues: reciclats dels medicaments. Alguns de vidre de comprats (a Servei estació).


Bols i safates: els de la cuina!

Oueres de plàstic: reciclades. Van molt bé per a presentar la pintura.


Plàstic per a protegir la taula: normalment utilitzo el que és per a protegir la roba estesa, el vaig retallant en la mesura que ens fa falta i quan ja està molt malmès el llencem.


Culleres, culleres i culleres: de plàstic (reciclades de quan prenien llet en pols), de metall (les de la cuina) o de fusta (reciclades de gelats o comprades). I pots, pots, pots: dosificadors de detergent, tuppers que han perdut la tapa... tot és vàlid.

El meu preferit...

Confetti gros: una festa per a la vista. Aquest el vaig trobar a Party Fiesta.

El seu preferit...

 
Fer barreges i pastetes ("Experiments" en diuen ells). Si podem les aprofitem per a pintar.

A la que pugueu feu-vos...

 
Amb una taula de llum. Hi ha maneres senzilles d'improvitzar-ne una a casa, i garanteix hores i més hores de concentració. Per no parlar de que tot el que presentis a sobre té un plus de preciositat.

El que no pot faltar mai...

 
Escuma d'afaitar: fàcil de netejar. Possibilita el joc creatiu alhora que sensorial, es pot acolorir.

Aquests són els nostres bàsics. Més endavant parlaré amb més detall d'alguns materials com ara papers i pinzells, i materials estrella per a la plastilina, les masses...

2009, 2010, 2011 i 2012. Entre dos i quatre anys.
Entrada doblement apadrinada per la MontseMu i l'Arantza.

4 comentaris:

  1. Gràcies per explicar-nos el teu mètode. En prenc nota a veure si deixem de viure en aquest caos de materials que ens envolta desde fa uns mesos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet, no garanteixo res. Hi ha una frase molt estesa entre bloggers de parla anglesa que és "Please, excuse the mess. My kids are making memories." Així que... Si us plau, perdoneu el desordre. Els meus fills estan creant records - i jo no me'n vull perdre ni un, això últim ho afegeixo jo.

      Elimina

Digues la teva!