#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dilluns, 12 d’agost del 2013

Descobrint els perseides.



Quan recordo les nits d'estiu de la meva infantesa, no puc evitar recordar la nit de la pluja d'estels amb molta tendresa. Aquella nit que et senties més gran perquè podies quedar-te llevada fins molt tard i gaudir de la fresca i la foscor, gaudir del no-temps inherent a les vacances. M'agradaria que els meus fills recordéssin aquestes nits amb el mateix afecte.

Els perseides són una pluja de meteors (la majoria són més petits que un gra de sorra) que es genera pel pas del cometa 109P/Swift-Tutle. El seu punt àlgid és entre l'11 i el 13 d'agost. Podeu trobar més informació en aquest enllaç a la viquipèdia

* UNA EXPLICACIÓ

Prèviament hem estat parlant de l'espectacle de les llàgrimes de Sant Llorenç i de per quin motiu succeeix. La meva explicació ha sigut més o menys la següent: hi ha un cometa que orbita al voltant del Sol, igual que la Terra. Aquest cometa deixa una cua i, quan la Terra l'atravessa és quan les partícules entren dins l'atmosfera terrestre i s'encenen. Després de l'explicació ens hem posat a fer la proposta que us explico després. A fi que poguéssin tenir temps de fer-la al seu ritme i sense presses mentre un era a la cuina amb mi, l'altre era a l'estudi dibuixant. I han fet un dibuix de la seva interpretació de l'explicació.

Creacions de la Llum: Estels fugaços, el Sol i el cometa.

Creacions d'en Biel: El Sol, la Terra i el cometa. 

* UNA PROPOSTA


En homenatge als perseides avui hem fet una proposta artística, basada en el procés que us explico en aquesta entrada, amb unes petites variacions.

Els materials (falta la pintura blanca i el raspall de dents).

La forma rodona evoca un planisferi celeste.

Primer amb cera blanca dibuixem algunes estrelles.

Preparem l'aquarel·la líquida.

Afegir el color.

Centrifugar.

Les estrelles dibuixades amb cera es revelen.

Repetir.

I repetir.

És un procediment que encanta als nens. Així que hi hem dedicat llarga estona i hem aconseguit un meravellós cel estrellat. 

Hem deixat assecar els papers i un cop secs, els hem tornat a posar dins la centrifugadora. 

Amb un raspall de dents hi hem afegit una mica de pintura blanca lleugerament dil·luïda: picant, esquitxant...

I centrifuguem de nou. Així hem aconseguit uns fabulosos estels fugaços.

* UNA PEL·LÍCULA

Justament en una de les nostres pel·lícules preferides hi apareix una pluja d'estels i... bé, l'haureu de veure. Amb cinc anys és una pel·lícula que poden comprendre i els encanta (i si els vostres fills són massa petits, podeu veure-la vosaltres perquè és deliciosa!). És "El castell ambulant", una pel·lícula de Hayao Miyazaki. Fitxa a la viquipèdia en aquest enllaç. I us deixo el tràiler.



* UNA CANÇÓ

Una cançó amb nom de constel·lació extreta d'un àlbum meravellós. Aquesta ha sigut la nostra banda sonora durant el procés creatiu. És el "temazo" Orion's belt de Madee: delicada i intensa.



* UNA APP

A mi l'astronomia m'encanta, però no en sé gaire. Una app gratuïta que m'ajuda a trobar les constel·lacions és The Night Sky (disponible per a Android i Iphone). A més, en cas d'anar a observar la pluja d'estels, sempre pot ajudar a identificar estrelles i entretenir els nens. 


* ALGUNES CONSIDERACIONS PER A L'OBSERVACIÓ

I, finalment, algunes consideracions per a si us decidiu d'anar a observar els perseides amb els nens:

- Busqueu un lloc fosc. S'observa perfectament a ull nu, no fan falta prismàtics ni telescopis. Porteu llanternes (comproveu les piles), llibretes i retoladors. Plasmar les vivències sobre paper ajuda a interioritzar els aprenentatges. 
- Porteu mantes i roba d'abric (per estirar-vos a contemplar els estels i per abrigar-vos si fa fred) i improviseu un pícnic.
- Procureu tenir preparada una explicació per al "I per què...?".
- Podeu reforçar-ho amb qualsevol de les propostes que us hem llançat des d'aquest bloc!

12 d'agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

5 comentaris:

  1. Quina entrada més xula!
    Jo tb veia les estrelles al terrat de la torre i ens ho passàvem genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Eva!
      Doncs és aquest tipus de records els que m'agradaria que els nens tinguéssin, i que d'aquí a uns anys, en pensar-hi, se'ls dibuixés un somriure als llavis.
      Jo també, cada any anàvem de vacances a la mateixa casa i, per una nena de ciutat com jo, passar la nit al jardí, a la fresca no tenia preu!
      Una abraçada gegant!

      Elimina
  2. Magnífic! Segur que amb tota aquesta posada en escena els teus fills hau gaudit moltíssim de l'experiència. I el detall de fer visibles les estrelles després de centrifugar la pintura al damunt hi afegeix moltíssim encant. Espero que us ho passéssiu molt bé! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, ens ho vam passar molt i molt bé! Jo la primera :-P Vam gaudir d'una nit molt especial!

      Elimina
  3. Àngela m'agrada molt aquesta importància que doneu a cada moment fent que sigui únic i inoblidable! També recordo amb carinyo la nit de la pluja d'estrelles i tan de bo que els meus pares l'haguessin convertit en una nit tan especial! El que sí faré com a mare es valorar tant com tu les petites coses de la vida :)

    Una abraçada!

    ResponElimina

Digues la teva!