#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 23 de juny del 2013

La safata creativa {plastilina - fang - composicions}.



No conec cap nen que no gaudeixi jugant amb la plastilina i el fang. A mi m'encanta veure'ls, i m'agrada oferir-los la possibilitat d'explorar i experimentar amb una quantitat de material suficient, però algunes vegades se'm feia complicat organitzar-lo i presentar-lo. Un dia, en una trobada amb companyes d'altres escoles, vaig trobar la solució que em permetia oferir-los material en quantitat suficient, que restés endreçat i que, alhora, la seva presentació fos una invitació.

Així, que vaig organitzar-lo en una safata per a guardar els coberts. Tenir-lo organitzat d'aquesta manera em permet oferir-los materials variats i de diferents mides, alhora que diferents estris i eines. La proposta ha tingut tant d'èxit que ja tenim dues safates. Les tinc sempre preparades i sovint, els nens me les demanen quan vénen amics a jugar a casa. És una bona manera de tenir sempre preparada una proposta divertida i rica.


Els materials que hi ha són principalment eines per a treballar el fang i la plastilina així com material de rebuig, objectes recollits de la natura.

 Una de les principals característiques que tenen en comú és que són materials fàcils de netejar (o substituir). 

I una altra característica és que solen ser materials inespecífics, genèrics, reutilitzables i de baix cost. En quantitat suficient per a jugar-hi en companyia.

 
Objectes que, combinats amb la plastilina i el fang són una invitació, suggereixen, desperten la creativitat. Construccions i composicions tridimensionals.

Taps de suro, taps de plàstic, xapes de metall. Palets, escuradents i bastonets de fusta, de plàstic, transparents i de colors. Plomes, aglans, llavors, pipes, rodelles de fusta, petxines, vidre de mar. Canyetes de plàstic, tubs de goma de diferents mides, cordills i fils. Estris i eines. Peces de metall i peces trencades de bijuteria. 

Organitzats i distribuïts en els diferents compartiments. 

(Un moment de relax per poder conversar amb una bona amiga)

La mateixa caixa és la que vam utilitzar per a les composicions a la taula de llum. Si us hi fixeu bé, veureu la safata que a l'esquerra de la taula de llum.

En aquesta ocasió era una composició amb objectes només de la natura. En tenir dues safates, podem jugar a l'hora d'organitzar-les: fer-ne una només amb objectes naturals, o una altra amb objectes només de plàstic, o només amb pals, o només amb objectes de metall, o només amb...

Composicions precioses.

L'acció a la taula, en plena ebullició.

Sempre en evolució.

Escollir, escollir...

Algunes vegades, la inspiració és tan gran que amb una sola safata no en fem prou. 

I no dubteu mai, mai a deixar-vos portar per la inspiració. La creativitat no és només territori dels nens. Es pot entrenar. No cal saber fer, només cal fer.

Cal acordar prèviament amb els nens i nenes si les creacions es guardaran o es desmuntaran. Nosaltres normalment les desmuntem. Rentar els materials és relativament senzill: un pot d'aigua i un colador, i anar fent. Posar-ho en una safata amb un drap a sota, deixar-ho assecar al sol i ja està.

Després d'uns dies d'activitat frenètica (he tingut quatre quilos i mig de fang al racó creatiu de l'estudi durant una setmana) les safates reposen dins un calaix amb el material llest per a la propera aventura. Els nens saben quin és, a veure qui és el primer a rescatar-les: ells o servidora.

Setembre, novembre i desembre del 2012. Febrer i juny del 2013. Quatre i cinc anys.

6 comentaris:

  1. Àngela, és cert que el modelatge és una activitat molt motivadora.
    Com que estaré uns dies sense poder passar pel teu bloc, aprofito per desitjar-vos un BON ESTIU!!!
    Petonets
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho és! El meu avi era molt bo modelant i esculpint, sempre que trec el fang penso en ell. I en el meu cosí, que també en sap un munt! Bon estiu també per a tu, Carme! Molts petons!

      Elimina
  2. Nosaltres també ho tenim semblant, però afegirem una altra amb les peces petites, com has fet tu, aviat farem l'entrada al bloc.
    merci per l'inspiració!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé! M'encantarà veure aquesta entrada, segur que en trec alguna cosa per afegir a la nostra safata! Gràcies a tu per passar-te per aquí a passejar una estoneta i per compartir-ho amb nosaltres!

      Elimina
  3. Molt bé! Nosaltres tenim els "ingredients" per separat en túpers i al moment de fer la proposta jo n'escullo uns quants i els solo repartir per damunt la taula o en una safata de galetes. Fins ara em feia por que el petit tingués accés a material petit però potser ja va siguent hora d'evolucionar i que ho tinguem un xic més a l'abast... Gràcies per la idea!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest és el sistema que jo utilitzava abans. Si és el moment o no, només ho pots saber tu, el que m'agrada més és el concepte de "self-service", ells saben on és la safata i quan la volen, sovint, ni me la demanen... Ja m'explicaràs que tal et va quan ho provis!

      Elimina

Digues la teva!