#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dilluns, 1 d’abril del 2013

Il·lustrant l'ABeCeDari. Segona part.


Després de passar-nos-ho bé al Laboratori d'ABCDaris il·lustrats (com explico en aquesta entrada) vam quedar encisats per la màgia de les lletres. Trobem lletres a tot arreu! I va ser en una tarda plujosa, mentre jugavem amb el planetari que una cosa ens va portar a l'altre, i a l'altre... de manera que vam acabar allargant uns quants dies la proposta del planetari i em va servir d'excusa per portar a terme un projecte al que li tenia moltes ganes.

 Una tarda relaxada, jugant amb les estrelles.

 
Dibuixant constel·lacions. I en un moment determinat algú va veure la primera "lletra". Poc a poc en vam anar trobant moltes més.

 L'endemà, en tornar de l'escola els vaig presentar aquesta invitació: es tractava de trobar TOTES les lletres.
La meva idea era que encerclessin la lletra segons el que trobessin: de pal, lligada o d'impremta, en un intent d'acostar-nos al reconeixement dels diferents tipus de grafies.

"Mama! La lletra C!" Després de la C va venir la L, i la M, i la...

 I ho van anar anotant a la fulla, però no van fer cap tipus de distinció entre els diferents tipus de lletra.

 
Aquest és l'aspecte del nostre abecedari de constel·lacions. Sí, en algunes hi hem de posar una mica  d'imaginació, però sinó, quina gràcia tindria? Que la g sembla més aviat una N? Fot-li imaginació! Que no ets capaç de trobar la R? Fot-li imaginació! També n'hi ha algunes de molt aconseguides!

Feia mesos que tenia ganes de crear un tipus de lletra per a fer-lo servir amb l'ordinador, un tipus de lletra personal i únic. I vaig pensar que aprofitar l'abecedari de constel·lacions era fabulós perquè era un abecedari il·lustrat, com aquells que ens va ensenyar la Montserrat el dia del laboratori. No em va costar molt trobar una pàgina (My Script Font) que permetés fer-ho d'una manera fàcil i gratuïta. El procediment és senzill:  primer cal imprimir una plantilla, i omplir-la amb els caràcters desitjats.

Després cal escanejar la plantilla seguint les recomanacions de la web i pujar-la a la pàgina. En aquest moment hem  d'escollir quin tipus de font volem crear si TrueTypeFont (.ttf), OpenTypeFont (.otf) o SVGFont. Jo em vaig decantar per fer-ne una en True Type i un en Open Type.


Evidentment, en veure'm, els nens es van voler sumar a la festa. La Llum va crear el seu tipus de lletra. Després s'hi va afegir en Biel. El fet que la graella tingui una lletra ombrejada (com a guia de què hi ha d'anar a cada casella a fi que el programa ho converteixi en un tipus de lletra) va resultar un petit "handicap" ja que inicialment ho van utilitzar com a guia, i les volien resseguir.

Poc a poc, però la creativitat va obrir-se camí.

Descarrega't la font d'en Biel prement aquest enllaç per .ttf i aquest enllaç per .otf

Descarrega't la font de la Llum en aquest enllaç en .ttf i aquest enllaç en .otf

Jo també em vaig animar a crear una nova font. Descarrega't la font Somriu en aquest enllaç en .ttf i en aquest enllaç en .otf

Descarrega't la font Constellation en aquest enllaç en .ttf

Un cop descarregades les fonts, només les has de copiar a la carpeta on el teu equip emmagatzema les fonts, i estan llestes per ser utilitzades amb un processador de text o de gràfics.

Aquesta proposta il·lustra com vam recollir una inspiració, com li vam donar la mà i no tan sols la vam acompanyar, sinó que també ens vam deixar conduir per ella. Aquesta és la història de com, desvetllats per la generositat de les lletres (que ens permeten llegir i escriure) ens aboquem a buscar-les. De com afinant la mirada, les trobem, les capturem. I de com convertim la inspiració d'una tarda en quelcom que podem utilitzar amb total llibertat (i impunitat).

Març del 2013. Cinc anys.

6 comentaris:

  1. Quin procés més bonic per arribar a les grafies!
    I si hagués estat així? Moltes d'elles semblen escriptures cuneïformes.
    Deixem "encesa la imaginació"!!!
    Besets
    carme

    ResponElimina
  2. Doncs sí, Carme, aquesta és una d'aquelles entrades en que el procés ha resultat emocionant de debò i a més et dono la raó, certament semblen grafies cuneïformes! Deixem-la encesa, ben encesa. Qui sap on ens portarà... Molts petons de dimarts.

    ResponElimina
  3. És realment preciosa i màgica la idea de trobar lletres al cel... I crear una font per a l'ordinador amb la vostra lletra pot ajudar a crear documents únics i de gran valor personal. M'agrada molt!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé! Segur que quan els vostres siguin un xic més grans, us divertireu tant com nosaltres!

      Elimina

Digues la teva!