#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dilluns, 24 de desembre del 2012

Llibres per a alimentar la creativitat.


Aquesta entrada pretén ser un regal per a vosaltres. Un regal en forma de recull de llibres i idees per alimentar la creativitat. N'hi ha per a totes les edats i gustos. Són alguns dels llibres que considero imprescindibles. De fàcil lectura, escrits amb un llenguatge senzill i entenedor.

He intentat enllaçar-vos amb el catàleg de les biblioteques de Catalunya a fi que els pogueu trobar fàcilment i saber si els teniu disponibles per a consultar-los o llegir-los sense (o abans de) comprar-los (ja us he dit que és un regal). Us faig una petita descripció de cada un d'ells, però intentant no trencar la màgia de cada llibre, sinó que us piqui la curiositat.

Llibres fantàstics per a pares i educadors.


Una joia de la fantasia, amb una introducció més que meravellosa. Un recull de propostes que desperten la imaginació de grans i petits, escrits de manera fantàstica.

Els exercicis que es descriuen a Gramàtica de la Fantasia es van portar a terme en algunes escoles de la ciutat de Reggio Emilia. Aquestes sessions es van gravar i es van transcriure, aquestes transcripcions conformen el llibre Exercicis de Fantasia. 

El seu títol ja és prou descriptiu. Recursos per a explicar contes, alguns exercicis més, però també estratègies per a captar l'atenció dels nens. 

Un llibre curt i senzill que intenta analitzar en què consisteix la creativitat, la seva relació amb la societat i els models educatius alhora que ens ofereix estratègies per a fomentar la capacitat creativa dels infants.

Llibres meravellosos per a infants.

Un dels nostres preferits. En Siena Baba és un pintor un xic peculiar que un bon dia decideix decorar les parets de casa seva, però la inspiració el porta a crear coses un tant peculiars.

Un llibre ple d'imatges precioses i sense gairebé text, un dels més bonics records de la meva infantesa. Un munt d'històries explicades en imatges delicades i senzilles.

Blocs especials.

Seguim un munt de blocs de gent que està carregada de bones idees. 

Tinkerlab, The imagination Tree, An Everyday Story, Trulakids o The artful parent en són alguns d'ells, juntament amb el Manetes i cosetes d'una bona companya blocaire a la que tinc el privilegi de conèixer fora del món virtual. Els teniu tots enllaçats al lateral del bloc, però aquests són segurament els que visito amb més freqüència, i d'on moltes vegades beu la inspiració.

Una proposta (o una provocació).

Normalment no tinc molts problemes a l'hora de permetre que els nens escullin la seva roba. Sí que hi ha ocasions que condicionen, i hi ha dies determinats que han de dur xandall. És com un pacte que tenim: jo els deixo escollir la roba però si un dia els demano que es posin alguna cosa en concret per algun motiu ells ho han d'acceptar. I a nosaltres ens funciona. Cert que a vegades deixar-los sortir al carrer vestits amb colors llampants i combinacions impossibles representa un acte incondicional d'amor. Però per això sóc la seva mare. A en Biel li agrada jugar i algunes vegades es posa els mitjons desaparellats a propòsit suposo que (com en tot) dins del seu cap tot té un sentit i si escull combinar-los d'aquella manera té la seva explicació.

Aquest estiu en Biel em va explicar molt clarament perquè volia dur les sandàlies amb mitjons (desparellats): ell volia que tothom veiés els colors tan bonics dels seus mitjons. I d'aquesta explicació me'n vaig recordar l'altre dia, que jo tenia pressa. Anava a treballar i volia uns mitjons gruixuts perquè tenia fred, en tenia dos d'iguals excepte perquè un era rosa i l'altre blanc. Així que me'ls vaig posar (igualment, portava botes, ningú ho havia de saber). Vaig dur-los tot el dia, i de tant en tant hi pensava: dins el meu cap (i envoltant els meus peus) tenia la seva lògica i el seu sentit, eren diferents però a la seva manera combinaven. Em va agradar, i ho he repetit. Així que us ho proposo com a exercici per al 2013 (i penseu que si vosaltres no voleu, no ho sabrà ningú).


Bones festes a tothom!
Desembre del 2012.

6 comentaris:

  1. Respostes
    1. Igualment, Meritxell. Que el 2013 sigui generós amb tu i els teus!

      Elimina
  2. Quina entrada més maca. M'apunto les teves propostes i visitaré aquests blocs que no coneixo.
    Bones festes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Lluna. Pots fer-ho, et garanteixo la diversió. Espero que el 2013 arribi carregat de bons moments!

      Elimina
  3. Angaleta, quina bona idea aquest post! Prenc nota d'aquests llibres i blocs, la majoria no els coneixia... I moltíssimes gràcies per parlar tant bé del meu! Tot plegat, un gran regal.
    Molt bones festes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, elisabetsalie. Sempre al peu del canó! De debò, els llibres els he escollit per diversos motius però sobretot perquè són curts, senzills i van a la idea (a més de que van plens de màgia). I com no podia parlar del teu bloc, si és un dels meus preferits! Espero que el 2013 ens brindi un munt de bons moments. Gràcies per tot!

      Elimina

Digues la teva!